16:30
СПІВПРАЦЯ ПОДАТКІВЦІВ ІЗ ГРОМАДСЬКІСТЮ – ШЛЯХ ДО ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДХОДЖЕНЬ ПЛАТЕЖІВ ДО БЮДЖЕТІВ УСІХ РІВНІВ, СТВОРЕННЯ
Днями в Куп’янській ОДПІ відбувся круглий стіл за участю заступників начальника інспекції Богатирьової І.В. та Лукшина І.В., громадян та підприємців міста, а також спеціалістів юридичного сектору Куп’янської ОДПІ. Темою круглого столу стало реформування податкової системи, антикорупційні заходи, а також проведення в Україні традиційного заходу – Тиждень права.
Працівниками юридичного сектору доведено до відома присутніх новації в законодавстві, що відбулися протягом останнього часу, зокрема про
• розгляд адміністративних справ з огляду на Закон «Про відправлення правосуддя та кримінального судочинства у зв’язку з проведенням антитерористичної операції». Було роз’яснено, що, починаючи з 2 вересня 2014 року позови відносно адміністративних спорів, підсудних Донецькому та Луганському адмінсудам, подаються до Запорізького та Харківського адміністративних судів відповідно.
• Порядок електронного адміністрування ПДВ. Постановою КМУ від 16 жовтня 2014р. N 569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість» затверджений Порядок електронного адміністрування ПДВ. Даним Порядком Кабмін визначив, що відкривати спецрахунки та здійснювати їх обслуговування буде Держказначейство. Постанова Кабміну від 16.10.2014 г. № 569 набирає чинності з дня публікації (29 жовтня), за виключенням пункта 1, що набере чинності 01.01.2015р.
• Закон № 1668-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги»
• «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності» вніс зміни у ст.14 Податкового Кодексу, змінена та доповнена ст.337 Розділу 18 – особливості сплати податку на додану вартість в умовах дії угоди про розподіл продукції.
• новий Закон «Про прокуратуру». Законом передбачено позбавлення прокуратури функції загального нагляду, передача слідчих повноважень національному бюро розслідувань, передбачаються гарантії незалежності прокурорів, створення незалежних органів прокурорського самоврядування і т.д. Закон набирає чинності через півроку з дня його опублікування (з 25.04.2015р.)
• Закон про запобігання корупції № 1700-VII, яким передбачені правові та організаційні основи функціонування системи запобігання корупції в Україні, склад та порядок здійснення превентивних антикорупційних заходів, правила з усунення наслідків корупційних правопорушень. Також визначений порядок формування Національного агентства по запобіганню корупції, що є центральним органом виконавчої влади з спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику. Закон набирає чинності через шість місяців з дня опублікування. Закон «Про запобігання корупції» офіціально опублікований в виданні «Голос України» 25 жовтня 2014р. – таким чином, положення, зв’язані з врегулюванням відносин у антикорупційній сфері, будуть введені у дію 26 квітня 2015 року.
• Антикорупційну стратегію на 2014-2017 рр.;
• Закон від 14.10.2014 «Про Національне антикорупційне бюро» №1698-VII,, який набирає чинності через три місяці з дня опублікування.
Заступник Куп’янської ОДПІ Інна Богатирьова проінформувала про реформування податкової системи.
Зокрема вона зауважила, що сучасна політика фіскальної служби України, направлена на запровадження партнерських відносин між платниками податків та податківцями, в основі якої лежить компроміс між інтересами платників податків і держави.
Лише взаєморозуміння та партнерські відносини з платниками податків сприятимуть виконанню поставлених завдань та наповненню бюджету держави.
Інна Богатирьова ознайомила присутніх, що з метою створення комфортних умов та розширення переліку послуг, що надаються платникам податків, з урахуванням їх потреб та побажань, спрощення процедури їх надання та відповідно зменшення часу та вартості виконання платниками податків податкових зобов'язань у Державної фіскальної служби України створено електронні сервіси для платників податків, що функціонують на веб-сайті ДФС України «Загально-інформаційний ресурс», «Пульс», «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», тощо.
Також посадовець повідомила, що Урядом розроблено пакет комплексних змін у податковій системі. Відповідно до запропонованої податкової реформи, кількість податків в Україні буде скорочено з 22 до 9.
Зокрема, скасовуються збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності; рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктоводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір та збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
Ігор Лукшин акцентував увагу щодо ролі та мотивації антикорупційної поведінки громадян у відносинах із контролюючими органами.
Під час зустрічі було окреслено шляхи подальшої співпраці податківців із громадськістю в напрямку виконання завдань щодо забезпечення надходжень платежів до бюджетів усіх рівнів, створення сприятливих умов ведення бізнесу, розвитку підприємництва в регіоні, легалізацією виплати заробітної плати, тощо. Також, численні питання стосувалися сплати єдиного соціального внеску.
Під час зустрічі працівники мали змогу отримати відповіді на питання, що стосуються застосування податкового законодавства. За оцінкою присутніх зустріч вдалася цікавою та змістовною.
Ця зустріч також була приурочена до проведення Всеукраїнського тижня права. Всеукраїнський тиждень права – це правоосвітня акція, яка вже стала традиційною, бо проводиться щорічно.
Конституція України визначає, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.
Просмотров: 666 | Добавил: Margo_Ko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вхід ]